Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse
EU logo
Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse
react eu regionalreact eu social

Bio-trio på sporet af nye muligheder for opskalering af biosolutions

Innovationssamarbejdet mellem atSpiro, Sundew og RUC er bogstaveligt talt blevet en øjenåbner, der har givet de tre aktører et kig ind i den kemiske proces. Et afgørende skridt på vejen til opskalering af biosolutions.

Innovation og udvikling af biosolutionsprodukter kan i sig selv være en proces fyldt med udfordringer og forhindringer. At flytte teknologien ud af laboratoriet og opskalere til kommerciel produktion er en ganske anden udfordring, der samtidig er en af de dyreste udviklingsskridt inden for biosolutions.

Med målet om at skabe nye udviklingsmuligheder for produktion af biosolutions i kommerciel skala er RUC, atSpiro og Sundew gået sammen i et innovationsprojekt med støtte fra Innovationspuljen i Biosolutions Zealand.

Et kig bag facaden

Udviklingsprojektet tager udgangspunkt i Sundews fermenteringsprodukt til bekæmpelse af parasitter i akvakultur, Biokos. Forskellige fermenteringsbestemmelser testes i bioreaktorer udviklet af atSpiro og undersøges af Anders Malmendal, der forsker i NMR-spektroskopi ved RUC. En analysemetode til at måle koncentrationen af næsten alle små molekyler og metabolitter på samme tid og derigennem danne sig et samlet billede af den kemiske proces.

”Vi har udviklet en bioreaktorteknologi, der gør det hurtigere og nemmere at teste på flere forskellige procesparametre og monitorere, hvad der sker undervejs. Gennem samarbejdet har vi lært en masse interessante ting i forhold til, hvordan forskellige procesparametre, bl.a. ilt og pH-værdi, påvirker metabolismen og dermed produktet, i dette tilfælde Biokos,” forklarer Toke Faurby, medstifter i CEO i atSpiro.

Monitorering og dataanalyse er helt afgørende, hvis biosolutions som Biokos skal opskaleres, mener Anders Malmendal:

Med traditionelt produktionsudstyr er det svært at holde styr på, hvad der sker inde i tankene, og vi famler så at sige i blinde. Med denne teknologi og metode får vi et billede af den kemiske proces og kan følge udviklingen i mikroorganismerne. Det betyder, at vi kan arbejde mere målrettet og gribe ind, hvis noget ikke opfører sig, som det skal.

Tre interesser og et fælles mål

De tre samarbejdspartnere indgik i projektet med forskellige interesser men med komplementære behov.

”Vi havde alle tre et grundlæggende mål om at få en forståelse af, hvad der foregår. Den første tid var meget eksperimenterende og gik i høj grad med at finde ud af, hvordan vi skulle gribe det an på en måde, der gav mening. Set udefra så det ikke ud af meget, men det var en vigtig del af processen,” siger Jørgen Hansen, medstifter og forskningschef i Sundew, der gik ind i projektet med et ønske om at kunne producere virksomhedens produkt så effektivt og økonomisk bæredygtigt som muligt.

Tidligere havde vi ingen fornemmelse for, hvad der skete inde i cellerne men kunne bare se, at processen gik i stå, og det blev et detektivarbejde i jagten på at finde den rygende pistol.

Startup møder forskning

Anders Malmendal har sin daglige gang i forskningsverdenen, og innovationssamarbejdet blev hans første møde med startup-kulturen.

”Det er første gang, jeg samarbejder med startups og i sådan et set-up. Det har været en interessant kulturudveksling og en proces, der har lært mig utrolig meget, og det har også vist sig, at vi har kunnet hjælpe og supplere hinanden på andre måder, end vi havde forestillet os,” siger han og tilføjer:

”I løbet af det år, vi har arbejdet på projektet, er vi kommet rigtig langt og med en større forståelse for den biokemiske proces og de mønstre, der udspiller sig, kan vi ganske enkelt arbejde mere intelligent.”

På vej til noget større

Projektet lakker mod enden, og de tre aktører tager hver især ny viden og erfaring med sig. Hos atSpiro ser man muligheder for at skalere forretningen gennem kommerciel lancering af biorektorerne.

”Nu har vi set, hvordan vores teknologi kan indsamle data og monitorere, hvad der sker i tankene, og det har været rigtig spændende at få et indblik i NMR, som er et område, vi ikke kendte så meget til før. Vi har fået masser af nye erfaringer og input til, hvordan vi kan anvende vores produkt, og herfra er vores motivation at finde ud af, hvordan vores platform kan blive brugt på nye, spændende måder og spille en rolle i andre biosolutionsprojekter,” lyder det fra Toke Faurby.

Næste skridt for Sundew er at skabe et mere robust produkt med henblik på at opskalere produktionen.

”Med resultaterne fra atSpiros reaktorer og Anders’ analyse har vi fået et indblik i, hvordan cellerne opfører sig, og det har givet os input til, hvordan vi kan forbedre processen og gøre vores produkt mere robust. Det kan forhåbentlig være med til at bane vejen for opskaleringsmuligheder,” slutter Jørgen Hansen.

Vil du vide mere?

Kontakt projektleder Maria Tan Nielsen

Tlf: 4199 9805  |  Mail: mtn@ehsj.dk

Kontakt os