Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse
EU logo
Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse

Partnermøde: Fremtidens væksteventyr mødes på Krenkerup Gods

Biomasse er et grundstof i at producere fremtidens fødevarer mere bæredygtigt. Og med nye teknologier kan afskårne roetoppe være en kilde til proteiner i en lang række fødevarer. Mandag den 10. okt. mødes partnerne i Biosolutions-fyrtårnet på Lolland for at diskutere de næste skridt frem mod væksteventyret.

Partnermøde

Vi ved at fremtidens fødevarer skal produceres langt mere bæredygtigt. Og en af vejene er at udnytte fermenterings- og raffineringsteknologier til at skabe nye fødevarer. Derfor er der i region Sjælland sat en række initiativer i gang i samarbejde med en række virksomheder, under det såkaldte Biosolutions Fyrtårn.

– Vi skal bruge teknologi til at blive langt mere bæredygtige i vores fødevareproduktion. Både Lolland og Falster er jo i dag et spisekammer, som producerer fødevarer til hele landet. Men i fremtiden kan vi blive en guldgrube af biomasse, som bliver råstoffet i fremtidens bæredygtige fødevareproduktion. Det potentiale skal vi udnytte, udtaler Simon Hansen, borgmester i Guldborgsund Kommune, der åbner mødet på Krenkerup Gods.

Løsningerne og processerne inden for Biosolutions er meget tekniske, men kort sagt kan man på fx Lolland og Falster udvinde proteiner af de afskårne roetoppe. Og ikke alene bruger man dermed ressourcerne bedre og mindsker spild, det er også en grønnere måde at skabe protein på.

– Midt i energikrisen må vi ikke glemme klimakrisen. Vi skal omstille vores produktion til at være langt mere bæredygtig, og en af vejene er at omdanne biologiske restprodukter eller sidestrømme til nye varer. Ud over at gøre noget godt for miljøet kan det også blive et nyt væksteventyr her på Lolland-Falster. Derfor er det et område, vi prioriterer i Guldborgsund Kommune, udtaler Simon Hansen. .

Biosolutionsfyrtårnet drives af Erhvervshus Sjælland og har aktiviteter over hele regionen, og det er knap 20 partnere, der samles mandag på Krenkerup Gods. Området er ifølge Mads Váczy Kragh, direktør i Erhvervshus Sjælland, en styrkeposition i regionen, som kan være med til at forvandle og forandre erhvervslivet da der både er stor efterspørgsel efter produkterne og priserne er høje.

– Vi står i en forandringstid. Og her har vi faktisk gode kort på hånden i region Sjælland. Biosolutions er et område, der kan blive overset. Men der er en markant vækstklynge i regionen på området. Den tager sit udgangspunkt i Kalundborg, men trækker spor over hele regionen og er i høj grad også til stede på Lolland-Falster. Og det er potentielt et eksporteventyr i milliardklassen, udtaler Mads Váczy Kragh.

Biosolutions fyrtårnet består af bredt partnerskab. Med er en række virksomheder, universiteter, Knowledge Hub Zealand, Food and Biocluster Denmark, Erhvervshuset og Guldborgsund Kommune.

– Potentialet i Biosolutions er stort, men det skal også gribes. Og derfor er vi rigtig glade for at Guldborgsund Kommune er gået aktivt ind i fyrtårnet og er med til at sikre, at der kommer midler og investeringer ud på Lolland og Falster. Vi tror sammen med Guldborgsund Kommune på et væksteventyr, og det er vi gået sammen om at hjælpe på vej, udtaler Mads Váczy Kragh.

Biosolutionsfyrtårnet er finansieret af EU’s Regionalfond og Socialfond samt Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, og understøtter investeringer og muligheder inden for området.

Vil du vide mere?

Kontakt Louise Krogh Johnson, Senior Innovation Manager
(Food & Bio Cluster Denmark)

Tlf: 21545909  |  Mail: lkj@foodbiocluster.dk

Kontakt os